Botticelli ontdekt

Nieuws | de redactie
16 augustus 2006 | Bij een onderzoek naar Italiaanse tekeningen uit de vijftiende eeuw in Dresden is een tot nu toe onbekende tekening van de beroemde Italiaanse tekenaar Botticelli ontdekt. Het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) laat deze en andere tekeningen zien aan het publiek tijdens de tentoonstelling ‘Botticelli, Verrocchio en anderen. Italiaanse tekeningen van de vijftiende eeuw uit de koninklijke collecties te Dresden’  in Florence (15 september tot 5 november 2006).

Tijdens het wetenschappelijke catalogiseringsproject zijn de tekeningen geïdentificeerd. Zo werd onder meer een volledig onbekend blad van Sandro Botticelli ontdekt (Kop van en omhoogkijkende jongen). Belangrijke en verrassende ontdekkingen zijn verder de Fluitspeler van Lorenzo Costa en de twee uiterst zeldzame “cartoni” (ontwerpen) van een minder bekende maar toch belangrijke kunstenaar, Antoniazzo Romano.

De tentoonstelling is gewijd aan de groep Italiaanse tekeningen van de laat-gothiek en de vroege Renaissance, die bewaard wordt in het Kupferstich-Kabinett der Staatliche Kunstsammlungen in Dresden. Dit is een van de tien belangrijkste openbare collecties van grafische kunsten in de wereld. Het gaat om zo’n vijftig grotendeels onbekende en nog niet eerder onderzochte bladen die in de 18de en 19de eeuw werden aangekocht door de Saksische keurvorsten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK