Britse academische vrijheid in gevaar

Nieuws | de redactie
4 augustus 2006 | Docenten aan Engelse universiteiten maken zich zorgen over een toenemende bedreiging van de academische vrijheid, zo blijkt uit een enquête van ICM in opdracht van Times Higher Education Supplement. Van de 502 respondenten zei 39 procent dat hun recht om "received wisdom" in twijfel te trekken, in gevaar is. Dit recht is vastgelegd in de Onderwijshervormingswet van 1988. Vooral senior lecturers zien dit gevaar (45 procent), terwijl hoogleraren hier minder last van lijken te hebben (38 procent), evenmin als lecturers (36 procent).


Het komt in toenemende mate voor dat het management van universiteiten medewerkers aanpakt die bij het gebruik van hun academische vrijheid tegen de richtlijnen van hun instelling ingaan. Een respondent werd ontslagen, twee werden officieel gedisciplineerd en negen kregen een waarschuwing. Meer dan 40 procent van 107 respondenten zei beperkt te worden in wat ze kunnen zeggen over hun werk of instelling. Ongeveer een kwart van de respondenten legt zichzelf daarom zelf- censuur op uit vrees voor het management. Een gelijke groep houdt zich in uit vrees voor het oordeel van collega’s.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK