Confucius deel van cultureel offensief

Nieuws | de redactie
11 augustus 2006 | Tot in de jaren tachtig leerden Chinese schoolkinderen de rode leer, dat Confucius een verdediger was van feodale wantoestanden. Nu heeft de regering van China Confucius omarmd als icoon voor een cultureel offensief. Wereldwijd worden momenteel 100 Confucius Instituten opgezet ter verbreiding van de Chinese taal en cultuur. De Chinese regering wil daarmee het aantal mensen dat Mandarijn leert  - nu zo'n 30 miljoen - verhogen.


De Chinese variant van het Goethe Instituut wordt ondergebracht in bestaande universiteiten. De eerste in Europa is gevestigd in Stockholm. Nu komen er in Europa ook Confuciusinstituten in Engeland, Duitsland, België en Italië. President Hu Jintao heeft in maart in een speech gewezen op de bruikbaarheid van het gedachtengoed van Confucius voor de communistische ideologie, en hem daarmee indirect gerehabiliteerd. Veel ideeën van Confucius zijn volgens het regime goed met de communistische ideologie te verenigen, want de filosoof en staatsman bepleitte ‘een morele opvoeding’ en een was tegenstander van de hebzucht waarmee mensen luxe om zich heen verzamelen.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK