Ethiek en genomics
Binnen de biowetenschappen zijn belangrijke resultaten geboekt die veel sociale en ethische effecten kunnen hebben. Het ontrafelen van het genoom van talrijke organismen, het overhevelen van overerfbare eigenschappen van het ene organisme naar het andere, DNA- fingerprinting voor bijvoorbeeld forensisch onderzoek en medische diagnostiek of de recente DNA-chip technologie zijn concrete voorbeelden.
De wetenschappelijke successen blijken echter complexe ethische en sociale vragen op te roepen. Het gaat daarbij vooral om het toepassen van de resultaten van onderzoek voor biomedische of agro- en fooddoeleinden, zoals het verhogen van de gezondheidsbevorderende stoffen in tomaten of het maken van phytophthora- resistente aardappelen via gentechnologie. Ook opereren onderzoekers zelf in een omgeving waarbij andere dan wetenschappelijke belangen een rol spelen, zoals commerciële belangen.
Het ontwikkelen en implementeren van methoden en instrumenten voor onderzoekers, maar ook voor burgers en maatschappelijke groeperingen om te bepalen hoe verantwoord met (toepassingen van) genomics om te gaan, vormt de inhoud van het onderzoeksgebied van prof. Gremmen. Daartoe zal hij natuurwetenschappen verbinden met sociaal wetenschappelijke vakgebieden, zodat nieuwe, opdoemende maatschappelijke problemen op een creatieve en inventieve wijze worden opgelost. Een standaardoplossing is niet mogelijk omdat we niet altijd kunnen loskomen van onze vaste overtuigingen en gewoonten, aldus Gremmen.
Meest Gelezen
PVV de grootste partij: grote gevolgen voor hoger onderwijs
‘Verplicht Nederlandstalig hoger onderwijs raakt ook Nederlandse studenten’
Duitsland wil het hoger onderwijs en de wetenschap verder internationaliseren
CDA en NSC botsen over internationale studenten
‘Toekomstige minister, geef docenten ruimte voor onderwijsinnovatie’
