Ethiek en genomics

Nieuws | de redactie
23 augustus 2006 | Wageningen Universiteit krijgt een leerstoel ethiek en genomics, de eerste in zijn soort in Nederland. Prof. Gremmen gaat instrumenten ontwikkelen waardoor onderzoekers, burgers en groeperingen op verantwoorde wijze kunnen omgaan met genomics en toepassingen daarvan in de samenleving. Prof. Bart Gremmen zal zijn onderzoek en onderwijs concentreren rond de ethische en sociale positie en rol van de biowetenschappen in de maatschappij.

Binnen de biowetenschappen zijn belangrijke resultaten geboekt die veel sociale en ethische effecten kunnen hebben. Het ontrafelen van het genoom van talrijke organismen, het overhevelen van overerfbare eigenschappen van het ene organisme naar het andere, DNA- fingerprinting voor bijvoorbeeld forensisch onderzoek en medische diagnostiek of de recente DNA-chip technologie zijn concrete voorbeelden.

De wetenschappelijke successen blijken echter complexe ethische en sociale vragen op te roepen. Het gaat daarbij vooral om het toepassen van de resultaten van onderzoek voor biomedische of agro- en fooddoeleinden, zoals het verhogen van de gezondheidsbevorderende stoffen in tomaten of het maken van phytophthora- resistente aardappelen via gentechnologie. Ook opereren onderzoekers zelf in een omgeving waarbij andere dan wetenschappelijke belangen een rol spelen, zoals commerciële belangen.

Het ontwikkelen en implementeren van methoden en instrumenten voor onderzoekers, maar ook voor burgers en maatschappelijke groeperingen om te bepalen hoe verantwoord met (toepassingen van) genomics om te gaan, vormt de inhoud van het onderzoeksgebied van prof. Gremmen. Daartoe zal hij natuurwetenschappen verbinden met sociaal wetenschappelijke vakgebieden, zodat nieuwe, opdoemende maatschappelijke problemen op een creatieve en inventieve wijze worden opgelost. Een standaardoplossing is niet mogelijk omdat we niet altijd kunnen loskomen van onze vaste overtuigingen en gewoonten, aldus Gremmen.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK