Euro-Surf in de maak

Nieuws | de redactie
3 augustus 2006 | In Bonn is het ’Akkoord van Bonn’ gesloten om een soort Europese SURF-diensten in gang te zetten. UK, Skandinavië,  de Deutsche Forschungsgemeinschaft en Nederland beginnen met deze nieuwe opzet over de grenzen van het nationaal HO heen. Surf-directeur Wim Liebrand formuleert het als volgt:

“Zoals Malcolm Read, mijn collega bij JISC en behept met ambivalente gevoelens jegens Frankrijk, het fijntjes noemt: the Bonn-accord. Dit is een historische overeenkomst waarvan nog moet blijken hoe succesvol het gaat worden. Maar voor het eerst in de geschiedenis hebben Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, alle Scandinavische landen en natuurlijk Nederland het volgende geconstateerd:

‘The participants see digital content procurement as a central element within a broader strategy of Open Access and a comprehensive repository infrastructure. The system of scholarly communication is changing enormously and funding agencies must work with the other actors in the system, such as publishers and researchers, to move this agenda forward. By exploring the possibilities of multi-national negotiation in a pilot framework, the partners hope to build up bargaining powers and trust in the process.’
Het mooie is dat dit niet bij grote volzinnen blijft steken. De pilot waarvan sprake is start al in september van dit jaar. Ik houd u op de hoogte.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK