Meren aan de pool van Titan

Nieuws | de redactie
8 augustus 2006 | Na de landing van de Huygens-sonde was de fascinatie met de atmosfeer en bodem van de maan Titan bij Saturnus alleen maar toegenomen. En terecht, zo blijkt nu want moederschip Cassini heeft met zijn radar duidelijke aanwijzingen voor hydrocarbon meren op Titan gevonden. Vooral op hoger gelegen terreinen aan de noordpool van de maan zijn donkere plekken in de vorm van ‘aardse’ meren aangetroffen.


Nasa geeft als nadere gegevens daarover: ‘ Scientists have speculated that liquid methane or ethane might form lakes on Titan, particularly near the somewhat colder polar regions. In the images, a variety of dark patches, some with channels leading in or out of them, appear.

The channels have a shape that strongly implies they were carved by liquid. Some of the dark patches and connecting channels are completely black, that is, they reflect back essentially no radar signal, and hence must be extremely smooth. In some cases rims can be seen around the dark patches, suggesting deposits that might form as liquid evaporates. The abundant methane in Titan’s atmosphere is stable as a liquid under Titan conditions, as is its abundant chemical product, ethane, but liquid water is not.

For all these reasons, scientists interpret the dark areas as lakes of liquid methane or ethane, making Titan the only body in the solar system besides Earth known to possess lakes. Because such lakes may wax and wane over time, and winds may alter the roughness of their surfaces. Repeat coverage of these areas should test whether indeed these are bodies of liquid. The radar images were acquired by the Cassini radar instrument in synthetic aperture mode on July 21. For more information about the Cassini-Huygens mission visit http://saturn.jpl.nasa.gov .


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK