Messiaen en de muziek van India

Nieuws | de redactie
1 augustus 2006 | Olivier Messiaen (1908-1992) was één van de grootste componisten van de vorige eeuw  en een voortreffelijk organist en pianist. Maar ook als improvisator was zijn roem groot.  Zijn bijzondere liefde voor en kennis van de zang van vogels bleek ook in zijn werk als onderzoeker, dat uitmondde in het monumentale Traité de rythme, de couleur, et d'ornithologie (1949-1992). Daarin nam hij onder meer een diepgaande studie naar de Indiase muziek op. Pianist Giusy Caruso van de Rotterdamse kunsthogeschool Codarts analyseerde hoe aspecten van de westerse en de Indiase muziek in Messiaens denken bijeen kwamen.

In zijn artikel concludeert hij onder meer: “His personal style stands in the originality and the ease by which he ranges from the Western classical tradition to the Indian one, yet placing his unfaltering Catholic faith as the fundamental leitmotive throughout his works”. Lees hier het artikel Aspects and features of Western and Indian cultures in Olivier Messiaen’s conception of music.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK