Milieu in China: kans of catastrofe?

Nieuws | de redactie
21 augustus 2006 | Door de explosieve economische groei zijn Chinezen in rap tempo rijker aan het worden en willen zij - net wij - een vervuilende auto, een energieverslindende airco en een paar kerosineverspillende vliegreizen per jaar. Momenteel hebben slechts 12 Chinezen op de 1.000 een eigen auto. In de VS is dat 800 op de 1.000. Als China op dezelfde levenstandaard uitkomt als de VS zouden er 900 miljoen auto's bij komen, oftewel 40 procent van alle auto's in de wereld. De olieproductie zou dan met bijna 20 procent worden overschreden.De vraag is of dat ook inderdaad gaat gebeuren. In het boek “China’s Limits to Growth” analyseert RUG-hoogleraar Peter Ho (et al) de drijvende krachten achter de Chinese ontwikkeling. Het boek betoogt dat de drie “S-en”: Schaal, Schaarste en Snelheid, de ontwikkeling van China vandaag de dag bepalen. Om een milieucatastrofe te verhinderen zal niet alleen China, maar ook de rest van de wereld voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Het boek behandelt uiteenlopende zaken variërend van de Chinese auto-industrie en biologische landbouw tot de bouw van de Drie Klovendam – de grootste dam ter wereld. Klik hier voor meer informatie.

Peter Ho en Eduard Vermeer, China’s Limits to Growth. Oxford: Blackwell Publishing, 2006.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK