‘Mooi compliment voor ons HO’

Nieuws | de redactie
10 augustus 2006 | Britse studenten moeten voor de kwaliteit en prijs maar liever naar Nederland voor hun studie. Dat opmerkelijke geluid -zie ons artikel van gisteren hieronder- heeft de nodige reacties gewekt.  Nuffic-directeur Sander van den Eijnden ziet het als een bevestiging, maar waarschuwt ook. “Het Nederlandse hoger onderwijs is internationaal gezien echt goed. Dat beweren wij met recht en reden ook al een tijd.

Maar verder is het is een plat verhaal. In de trant van: In het Nederlands hoger onderwijs hoef je eigenlijk niet te merken dat je in het buitenland bent, het is alleen goedkoper en je krijgt er meer. Zoals er mensen zijn die voor het weer naar Spanje gaan, maar daar alleen Hollandse kroketten durven eten.

Zo simpel is in het hoger onderwijs niet. Daarom verwacht ik ook niet dat er binnenkort ferry’s vol studenten het Kanaal zullen overstomen. Maar dat studenten de beste opleiding zoeken tegen de beste prijs, dat lijkt me goed. En dat Britse studenten dan ook naar Nederland kijken lijkt me verstandig. En als Nederlanders zouden wij blij kunnen zijn met slimme jonge mensen.” Van den Eijnden voegt daar nog een observatie aan toe over de positie van het Britse HO: “Wel wrang dat het Engelse hoger onderwijs dat wereldwijd zo energiek in de markt wordt gezet voor de eigen studenten niet goed genoeg zou zijn”.

Studentenvoorzitter Sebastiaan den Bak van het ISO is blij met de Britse aanbeveling: “Het Nederlands HO goedkoper en kwalitatief beter dan hun eigen hoger onderwijs? Dat is wel een mooi compliment voor het Nederlandse hoger onderwijs.” Wel vindt hij namens zijn ISO dat Nederland bij de internationalisering van het HO niet op zijn lauweren kan gaan rusten. “Voor niet EU- studenten is Nederland nog altijd een zeer onaantrekkelijk land. Kostbare en trage verblijfprocedures weerhouden internationale studenten van buiten de Europese Unie ervan om in Nederland te komen studeren. Het is tijd om daar iets aan te gaan doen,” aldus den Bak.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK