OCW: “Onwenselijke praktijken stoppen”

Nieuws | de redactie
3 augustus 2006 | De uitspraak van de Raad van State inzake de 'hbo-fraude'is een nieuwe steen in die vijver. De CHN ziet zich als finale winnaar, omdat de OCW-terugvordering vernietigd is door de RvS, maar OCW ziet enkele subtiele verrassingen in de uitspraak. Zo is in de zaak van Russische studenten de CHN in het gelijk gesteld, omdat de wet niet verbiedt wat de hogeschool als arrangement met de Plekhanov Academie in Moskou had opgezet. Maar in een grotere casus met Indonesië won de CHN niet.

Het ministerie geeft tegen ScienceGuide aan, dat het dit Moskouse arrangement als tegen het randje van de vrijheid bij internationalisering en de hbo-bekostiging blijft beschouwen. “Dit is een onwenselijke praktijk en die zullen wij zonodig via regelgeving terzake stoppen. De bekostiging is bedoeld voor hbo-onderwijs in ons land aan studenten hier en daar mogen ook Russen bij zijn die in ons land hun studie komen doen. Bekostiging van Russische studenten in Moskou valt daar dan toch echt niet onder.”

Het departement vraagt zich af waarom deze situaties niet in een branchecode van de hogescholen geregeld had kunnen worden, maar stelde vast dat dit niet is geschied. “Dan zullen wij het door regelgeving moeten doen, want na deze uitspraak is dat de weg om zulke ongewenste praktijken helder af te stoppen. Met terugwerkende kracht, ingaande vandaag zal deze worden geformuleerd, om tegen te gaan dat dit als geoorloofde invulling van internationalisering zou worden opgepakt.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK