Ongekende klonten materie opgespoord

Nieuws | de redactie
4 augustus 2006 | Grote klonten gas en sterrenstelsel vormen de grootste ooit ontdekte structuur in het universum. Meer dan dertig zulke klonteringen van materie – Lyman Alpha Blobs- zijn getraceerd. Het blijken driedimensionale netwerkachtige structuren te zijn waarin sterrenstelsels tot viermaal dichter op elkaar gedrukt zijn dan gebruikelijk. Hun omvang strekt zich uit tot zo’n 200 miljoen lichtjaren.

Hun leeftijd is omstreden. Sommige zouden al 2 miljard jaar na de oerknal als een soort gasblazen zijn gegroeid, maar dat inzicht leidt tot een herschrijving van de eerste geschiedenis van het heelal. De konten zouden ook restanten kunnen zijn van zeer vroege supernovasterren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK