Online docentenbeoordelingen onder vuur

Nieuws | de redactie
18 augustus 2006 | 150.000 oordelen over 24.000 docenten heeft de Duitse website Meinprof.de inmiddels verzameld. Niet al die oordelen vallen positief uit. Geen wonder dat de togadragers vanuit de ivoren toren terugslaan met een beroep op de privacy.

Studenten kunnen hun docenten beoordelen aan de hand van zeven criteria, uiteenlopend van didactiek tot ondersteuning en fairness. “Bij fairness gaat het erom hoe docenten omgaat met studenten, hoe rechtvaardig ze cijferen. Helaas zijn er docenten die mannelijke of vrouwelijke studenten voortrekken, of anderszins op een merkwaardige manier cijferen”, zei initiator Thomas Metschke tegen Deutschlandfunk. De site geeft ook een aardig beeld welke professoren wel een goed oordeel krijgen van de studenten. “Uitstekend georganiseerd! Je kunt je heel goed voorbereiden”, zo luidt het enthousiaste commentaar van 98 studenten over professor Valentin P. aan de TU Berlijn.

Hoewel er inmiddels ook al internationaal belangstelling voor dit concept bestaat, is het zeer de vraag of Meinprof.de volgende maand nog wel in de huidige vorm doorkan. Het Duitse college voor de bescherming van persoonsgegevens heeft inmiddels gezegd dat hoogleraren niet zonder toestemming in de databank van Meinprof.de mogen worden opgenomen. Maar volgens Meinprof.de is het ondoenlijk tienduizenden docenten aan te schrijven. Ze hebben nog tot eind augustus om een overeenstemming met het college te bereiken, anders dreigen boetes.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK