Shanghai-ranking: Utrecht en Leiden in wereldtop
De universiteit Leiden staat Europees op de 22e plaats, wereldwijd op 72. Daarmee staat Leiden boven universiteiten als Boston en Göttingen, maar onder bijvoorbeeld de Staatsuniversiteit van Moskou. De namen van de drie beste universiteiten in het rijtje van Jiao Tong kunnen weinig verbazing wekken: Harvard, Cambridge, Stanford.
Waar staan de overige universiteiten in ons land? De UvA en de RUG behoren volgens de Chinezen nog wel tot de hoger geplaatste instellingen, geranschikt tussen 100 en 150. Lager dan zij scoren de TUD, Wageningen en de VU rond de 200. Tussen 200 en 400 komen de overigen, als Maastricht, Erasmus, Radboud, de UTwente en de TUe. De andere universiteiten figureren niet in de lijst uit China.
De ranking van Jiao Tong is gebaseerd op Nobelprijzen van medewerkers en alumni, citaties, publicaties in tijdschriften als Science en Nature, en de academische performance ten opzichte van de omvang van de universiteit. Omdat men bij het tellen van Nobelprijzen teruggaat tot 1900, zijn oudere universiteiten in het voordeel. Hoewel oorspronkelijk alleen voor de Chinese markt bedoeld, wordt de Jiao Tong-ranking wereldwijd gebruikt en gerespecteerd. Gelet op de methodologische kritiek – want universiteiten laten zich nu eenmaal moeilijk vergelijken – hebben de makers aangekondigd de universiteiten in 2007 in vijf disciplinaire groepen te zullen indelen.
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
