Shanghai-ranking: Utrecht en Leiden in wereldtop

Nieuws | de redactie
15 augustus 2006 | In de jaarlijkse universiteitsranking van de Jiao Tong Universiteit te Shanghai hebben de UU en RUL opnieuw een vooraanstaande positie. De UU geldt met haar 6e plaats in Europa als de beste onderzoeksuniversiteit in Nederland. Op de wereldranglijst staat zij op 40, een plaats hoger dan vorig jaar en laat daarmee gerenommeerde universiteiten als die van München en de Karolinska in Stockholm achter zich.

De universiteit Leiden staat Europees op de 22e plaats, wereldwijd op 72. Daarmee staat Leiden boven universiteiten als Boston en Göttingen, maar onder bijvoorbeeld de Staatsuniversiteit van Moskou. De namen van de drie beste universiteiten in het rijtje van Jiao Tong kunnen weinig verbazing wekken: Harvard, Cambridge, Stanford.
Waar staan de overige universiteiten in ons land? De UvA en de RUG behoren volgens de Chinezen nog wel tot de hoger geplaatste instellingen, geranschikt tussen 100 en 150. Lager dan zij scoren de TUD, Wageningen en de VU rond de 200. Tussen 200 en 400 komen de overigen, als Maastricht, Erasmus, Radboud,  de UTwente en de TUe. De andere universiteiten figureren niet in de lijst uit China.

De ranking van Jiao Tong is gebaseerd op Nobelprijzen van medewerkers en alumni, citaties, publicaties in tijdschriften als Science en Nature, en de academische performance ten opzichte van de omvang van de universiteit. Omdat men bij het tellen van Nobelprijzen teruggaat tot 1900, zijn oudere universiteiten in het voordeel. Hoewel oorspronkelijk alleen voor de Chinese markt bedoeld, wordt de Jiao Tong-ranking wereldwijd gebruikt en gerespecteerd. Gelet op de methodologische kritiek – want universiteiten laten zich nu eenmaal moeilijk vergelijken – hebben de makers aangekondigd de universiteiten in 2007 in vijf disciplinaire groepen te zullen indelen.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK