SP wil meer invloed op lesprogramma’s

Nieuws | de redactie
31 augustus 2006 |

In haar verkiezingsprogramma uit de SP forse kritiek op het HO-beleid van overheid en onderwijsinstellingen. “Zoveel mogelijk studenten moeten zo snel mogelijk afstuderen. Steeds minder docenten moeten steeds meer studenten opleiden. Zelfstudie is een toverwoord geworden, contact met docenten lijkt van secundair belang. Klachten van studenten over gebrek aan begeleiding worden weggemasseerd in nietszeggende statistieken. Persoonlijke aandacht en gedegen studie worden op deze manier onmogelijk”.

De SP is tegen leerrechten, omdat die de financiering van HO-instellingen ‘hoogst onzeker’ maken. Ook moet de aanvullende beurs fors worden verhoogd, zodat studenten meer tijd kunnen besteden aan hun studie. De SP is positief over de ontwikkeling van topopleidingen aan universiteiten mits selectie van studenten niet plaatsvindt door middel van collegegelddifferentiatie, maar op basis van kwaliteit.

In het onderwijs wil de SP gaan sturen op kwaliteit, waarbij verhoging van het niveau van alle onderwijsvormen centraal staat. Daarom moet er een kerncurriculum worden vastgesteld, ‘in ieder geval’ voor po, en bve. Om dit in de praktijk te kunnen brengen moet de autonomie van scholen, voor zover het gaat om het kerncurriculum, worden beperkt. In het hele onderwijs moet meer aandacht besteed worden aan het vormen van democratische burgers en de waarde van verdraagzaamheid tegenover anderen. De regeldrift vanuit Den Haag en schoolbesturen moet worden beperkt. Salarissen van docenten moeten worden verhoogd, die van bestuurders gemaximeerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK