Steun vluchtelingenstudenten onder druk

Nieuws | de redactie
25 augustus 2006 | De gevolgen van het huidige asiel- en integratiebeleid zijn dusdanig dat de studiekosten voor veel vluchtelingstudenten sterk zijn gestegen. De ondersteuning van talentvolle vluchtelingen is hiermee sterk onder druk komen te staan. De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is daarom een campagne gestart om nieuwe donateurs te werven en daarmee de inkomsten structureel te verhogen.

Door het huidige asiel- en integratiebeleid wordt het steeds moeilijker voor jonge talentvolle vluchtelingen hier in Nederland te studeren. Door tal van beleidsmaatregelen zijn de integratiekansen de laatste jaren verder afgenomen. De verharding van het maatschappelijke klimaat in Nederland jegens asielzoekers en vluchtelingen heeft vergaande gevolgen voor het UAF. Onder de nieuwe Vreemdelingenwet is de wachttijd voor veel ‘oude’ zaken opgelopen. Meer dan 400  vluchtelingstudenten wacht al langer dan vijf jaar op een definitieve beslissing over hun verblijfsvergunning. Zolang zij nog geen status hebben drukken hun studie- en reiskosten volledig op het UAF.

Daarnaast is het taalonderwijs in de asielzoekerscentra afgeschaft, met als gevolg dat de voorbereiding op de studie van vluchtelingstudenten meer tijd (en geld) in beslag neemt omdat hun taalkennis nog niet goed genoeg is. Ook zijn de reiskosten voor veel UAF-studenten fors toegenomen als gevolg van de vele overplaatsingen naar aanleiding van de sluiting van asielzoekerscentra.

Het UAF dreigt nu voor het eerst in 15 jaar een studentenstop te moeten instellen. Een aantal uiterst talentvolle en gemotiveerde vluchtelingen kan het UAF dan voorlopig niet meer helpen bij hun studie. Om dit te voorkomen, en de gestegen kosten structureel op te vangen heeft het UAF veel nieuwe donateurs nodig. Daarom is het UAF deze zomer een landelijke campagne gestart om nieuwe donateurs te werven. Er zal ondermeer een wervingsspot te zien zijn op TV. De wervingscampagne is mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Informatie over de situatie van het UAF vindt u op www.uaf.nl/geenstudentenstop
U kunt de Tv- spot bekijken op www.uaf.nl/tv_spot


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK