Universitaire bèta- & techniekopleidingen groeien wederom

Nieuws | de redactie
29 augustus 2006 | De vooraanmeldingen bij de universitaire bètatechnische opleidingen zitten flink in de lift. De natuurwetenschappelijke en technische opleidingen groeien gemiddeld 4 procent. Voor het eerst sinds vele jaren is de groei van de bètastudies daarmee groter dan de groei van het gehele wetenschappelijk onderwijs, die nu staat op een groei van 2,5 procent. Zo concludeert het Platform Bèta Techniek uit cijfers van de IB Groep. Vorig jaar groeiden de universitaire bètastudies met 3 procent.Alle universiteiten met bètatechnische faculteiten zien hun vooraanmeldingen groeien. De grootste groei is te zien bij de relatief kleinere faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden: ruim tien procent groei op zo’n 400 eerstejaarsstudenten. Ook de grotere faculteit van de Universiteit Utrecht groeit met 7 procent (op 1.000 eerstejaars). De grote technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente trekken respectievelijk 2 procent, 1 procent en 9 procent meer studenten (op 2.000, 1.100 en 800 eerstejaars).

Opvallende stijgers bij de (grotere) opleidingen zijn: wiskunde (+17 procent), aardwetenschappen (+ 16 procent) en life science & technology (+15 procent). Enkele opvallende dalers zijn: klinische technologie (-18 procent), bouwkunde (- 6 procent) en informatica (-4 procent).

De bètatechniekopleidingen aan de hogescholen profiteren niet van de groei in het hbo. In het hbo is het beeld van de vooraanmeldingen wisselend. De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam groeien 12 procent en 10 procent in de technische opleidingen. Fontys, Hogeschool Rotterdam en Inholland zien hun vooraanmeldingen in de technische opleidingen dalen met 11 procent, 13 procent en 10 procent.

Het Platform Bèta Techniek publiceert de vooraanmeldingen op de site van het Sprint Programma: www.sprintprogramma.nl.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK