Vet bestuderen om suiker te begrijpen

Nieuws | de redactie
23 augustus 2006 | Type 2 diabetes gaat gepaard met een chronische ontsteking van de lever, en met leververvetting. Maar hoe zit die driehoeksverhouding precies in elkaar? Is de leververvetting een gevolg van de insulineresistentie, of heeft de ontsteking ook een directe invloed op het vetmetabolisme, los van de insuline-effecten?

Vidi- winnaar Peter Voshol vertelt over zijn onderzoek hiernaar: ‘Type 2 Diabetes, ongevoeligheid voor insuline, was vroeger een soort ouderdomsziekte. Maar toen begon steeds meer op te vallen dat dikke mensen het ook kregen, en op jongere leeftijd. Daarnaast kregen die mensen andere problemen, zoals een te hoog cholesterolgehalte en hogere vetwaarden in het bloed. In de jaren negentig is daar een naam voor bedacht: het metabole syndroom. In die tijd viel het ook op dat ‘vet’ daar als een soort rode draad doorheen liep: de mensen waren te dik, hun cholesterol ging omhoog, de vetwaarden in het bloed waren verhoogd – allemaal vet. Eind jaren negentig is er dan ook veel onderzoek gedaan naar de rol van vetzuren bij type 2 diabetes.’

Lees hier het hele interview met Voshol


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK