Wijn en Zijn

Nieuws | de redactie
23 augustus 2006 |

In 2005 vond onder grote belangstelling de eerste serie academische colleges aan de WUR plaats over Technologie en Biochemie van Wijn. In de serie van dit najaar zal aan de orde komen: processen die aan de gisting voorafgaan, de alcoholische en malolactische gisting, de kwalijke verontreiniging met azijnzuur en andere bacteriën, wat gebeurt er precies bij de gisting, de grootschalige productie van diverse wijnsoorten, nabehandeling van wijnen na de gisting, allerlei speciale onderwerpen (zwavelen, stabiliseren, ont/aan zuren, helderheid en colloïden, oxidatie, enzymen, klaren, opslag van wijn op hout, enz.).

Cursusleider Rudolf Pierik, oud-hoogleraar van Wageningse Universiteit, is een bekende wijnschrijver. Zijn eerste boek had Port tot onderwerp. Zijn laatste twee boeken dragen de titels “Zuid-Frankrijkse Wijnen” en “Verzamelde Wijngedichten”.

Programma

2 oktober
Productie en voorbehandeling van most, kneuzen, persen, klaren van de most.

9 oktober
De alcoholische en malolactische gisting.

16 oktober
Inhoudstoffen, azijnzuurbacterien, gevolgen van de twee typen gisting en productie van diverse wijnsoorten.

23 oktober
Nabehandeling van wijn. Speciale onderwerpen

Cursus Data: Vier maandagavonden op 2, 9, 16 en 23 oktober om 20.00uur
Prijs: €75 plus 10euro voor evt. handleiding
minimum aantal deelnemers 20

voor info en aanmelding, E info.openonderwijswaguniv@wur.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK