Wijn en Zijn
In 2005 vond onder grote belangstelling de eerste serie academische colleges aan de WUR plaats over Technologie en Biochemie van Wijn. In de serie van dit najaar zal aan de orde komen: processen die aan de gisting voorafgaan, de alcoholische en malolactische gisting, de kwalijke verontreiniging met azijnzuur en andere bacteriën, wat gebeurt er precies bij de gisting, de grootschalige productie van diverse wijnsoorten, nabehandeling van wijnen na de gisting, allerlei speciale onderwerpen (zwavelen, stabiliseren, ont/aan zuren, helderheid en colloïden, oxidatie, enzymen, klaren, opslag van wijn op hout, enz.).
Cursusleider Rudolf Pierik, oud-hoogleraar van Wageningse Universiteit, is een bekende wijnschrijver. Zijn eerste boek had Port tot onderwerp. Zijn laatste twee boeken dragen de titels “Zuid-Frankrijkse Wijnen” en “Verzamelde Wijngedichten”.
Programma
2 oktober
Productie en voorbehandeling van most, kneuzen, persen, klaren van de most.
9 oktober
De alcoholische en malolactische gisting.
16 oktober
Inhoudstoffen, azijnzuurbacterien, gevolgen van de twee typen gisting en productie van diverse wijnsoorten.
23 oktober
Nabehandeling van wijn. Speciale onderwerpen
Cursus Data: Vier maandagavonden op 2, 9, 16 en 23 oktober om 20.00uur
Prijs: €75 plus 10euro voor evt. handleiding
minimum aantal deelnemers 20
voor info en aanmelding, E info.openonderwijswaguniv@wur.nl
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap