Zambia leidt 33.000 nieuwe vakmensen op

Nieuws | de redactie
22 augustus 2006 | In 2004 studeren er 32.841 studenten in het beroepsonderwijs in Zambia. Dit staat in het eerste statistische rapport  van het Zambiase Ministerie van wetenschap en beroepsonderwijs (MSTVT: Ministry of Science Technology and Vocational Training).  Het rapport is gebaseerd op een nieuw informatiesysteem, dat is ontwikkeld in een samenwerkingsverband van het ministerie met de Hogeschool Leiden, de Vrije Universiteit en de HBO-raad.Studenten
De gegevens zijn gebaseerd op een onderzoek onder 314 instellingen voor beroepsonderwijs. Het onderwijs gaat over alle niveaus van vakopleidingen voor metselaars tot hoger beroepsonderwijs voor informatici. In totaal zijn er 209 opleidingen. De meeste studenten ( 9.097) volgen de opleidingen engineering en construction courses. Ruim 40% van de studenten is vrouw.

Personeel
Er werken 2.00 personeelsleden in het Zambiase beroepsonderwijs. Drie op de 10 personeelsleden is vrouw. Meer dan helft van het personeel geeft onderwijs (55%). Een kwart geeft daarbij ondersteuning. Van de 10 personeelsleden werken er twee op de administratie van een instelling.   De student-stafratio ligt op 13 studenten op 1 personeelslid.

Het is voor de eerste keer dat een uitgebreid onderzoek is uitgevoerd onder de 314 instellingen en dat de data zijn samengebracht in een informatiesysteem. Het Zambiase ministerie van beroepsonderwijs gaat deze en andere statistische informatie gebruiken om de implementatie van het beleid te volgen. Hiermee wil het ministerie haar bijdrage leveren aan het nationaal actieplan om armoede per 2015 met 50% terug te dringen door het opleiden van vakmensen.

Het informatiesysteem van de HBO-raad heeft model gestaan voor het Zambiase informatiesysteem. Het opzetten van het systeem maakt onderdeel uit van een breed samenwerkingsverband waarbij Hogeschool Leiden, de Vrije Universiteit en de HBO-raad en MSTVT samenwerken om het beroepsonderwijs in Zambia verder te ontwikkelen en te professionaliseren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK