Zeer trage herziening nazi-recht

Nieuws | de redactie
8 augustus 2006 | Ruim 2000 academici werden in Nazi Duitsland van hun docter-titel beroofd, meestal omdat zij als joods vluchteling of als politieke tegenstander hun staatsburgerschap was ontnomen. Eerherstel -ook wel “Revision der Depromotion” genoemd- blijkt echter een moeizaam proces te zijn. Nietigverklaring van de academische eerroof moest bijvoorbeeld bij de Universiteit Giessen nog in februari 2006 met een publieke verklaring definitief gemaakt worden.

Een vraag van de onderwijsministersconferentie in 1999 naar de stand van zaken bij het eerherstel konden de meeste universiteiten niet feitelijk beantwoorden. Men had de gegevens niet en niet gezocht. Ook bleek de Hitlers “Reichgesetz uber die Fuhrung akademischer Grade” van 1939 dat de grondslag bood voor de “promities”, nog steeds van kracht. Alleen als de Lander individueel hun wetgeving herzien eindigt de geldigheid daarvan.

Intussen is voortgang gemaakt. In 1998 heeft de Humboldt Universiteit in Berlijn het eerherstel afgekondigd, 2005 die van Keulen nog vele anderen meer. Vaak was het gebaar voor de vervolgden van toen niet meer zinvol: van de 70 Keulse academici wier titel de Nazi’s afpakten leefde er in 2005 niet een meer.

Wie denkt dat met de bevrijding zulke praktijken voorbij waren vergist zich. Tot 1989 schrapte de DDR de titels van die wetenschappers die de dictatuur daar ontvluchten. Gelukkig voor hen erkende de bondsrepubliek die regelgeving niet en behielden zij daar dan in elke geval hun Dr.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK