Ambassades blokkeren topstudenten

Nieuws | de redactie
14 september 2006 | Studenten van buiten de Europese Unie (EU) die aan de RUG een topmaster willen volgen, krijgen soms geen visum voor een sollicitatiegesprek.  Dit jaar kregen drie studenten uit Ethiopië van de Nederlandse ambassade in Addis Abeba geen visum om naar Nederland te komen voor het sollicitatiegesprek van de topmasters nanoscience en evolutionary biology. Zo’n gesprek is onderdeel van de selectieprocedure bij de vier topmasters van de bètafaculteit.


Hoewel de studenten een uitnodiging van de RUG hadden, en een retourticket was betaald, vond de ambassade dat er onvoldoende zekerheid was dat de studenten terug zouden keren naar Ethiopië. Telefonisch contact van het Bureau Internationale Samenwerking van de RUG en een brief van collegevoorzitter Simon Kuipers haalden niets uit.
De kandidaat voor de topmaster nanoscience viel hierdoor af, de twee kandidaten voor evolutionary biology mochten telefonisch sollicteren. Een van hen werd toegelaten, en kreeg toen wél een visum.
Ook een student uit Colombia kon niet naar Nederland komen voor het gesprek: de ambassade had het te druk om het visum op tijd te leveren.
Volgens Theo Jurriëns, die de komst van buitenlandse topmasterstudenten een aantal jaren coördineerde, lijkt het erop dat dit soort incidenten toeneemt. Hij weet ook dat twee Chinese studenten die waren toegelaten tot een topmaster uiteindelijk niet naar Groningen kwamen omdat de visumprocedure te lang duurde. “Dan wachten ze niet, maar accepteren ze een ander aanbod.”
Dit jaar kreeg een andere Chinese student geen visum omdat hij niet de verplichte taaltest had gedaan. Hij had de ‘Toefl-test’ afgelegd, maar moest van de ambassade de Neso-test doen, die sinds 2001 verplicht is. Daarop koos deze student voor een andere opleiding.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is er geen standaardprocedure voor studenten die voor een sollicitatiegesprek naar Nederland komen. Zo’n procedure is er wel voor wie al toegelaten is tot een opleiding in Nederland. Afhankelijk van de situatie kan ambassadepersoneel zelf een beslissing nemen, of de aanvraag doorsturen naar Buitenlandse Zaken of de IND.
Overigens hebben twee van de vier topmasteropleidingen geen problemen ondervonden, omdat zij alle sollicitatiegesprekken telefonisch afwerken of geen kandidaten van buiten de EU hebben.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK