‘AWBZ op schop voor innovatie’

Nieuws | de redactie
22 september 2006 | Om innovatie in de ouderenzorg te stimuleren moet de financiering AWBZ op de schop. Dat zei staatssecretaris Van Gennip op 22 september 2006 tijdens een jubileumbijeenkomst van Seniorweb in de Jaarbeurs in Utrecht. `Er lopen kansrijke projecten en pilots, maar te weinig. Het stelsel van AWBZ - waarin jaarlijks 20 miljard omgaat - prikkelt instellingen onvoldoende tot innovatie en ondernemerschap,´ aldus de staatssecretaris.

Volgens Van Gennip moeten aanbieders van zorg en verzekeraars de druk van concurrentie gaan voelen. Daarnaast moet het mogelijk worden om privaat geld -aan te trekken en winst uit te keren. `Nederland vergrijst niet, Nederland verzilvert,´ hield de CDA- politica haar gehoor voor. Zij ziet veel kansen voor bedrijven die innovatieve producten voor senioren op de markt brengen. `Vergrijzing, een bedreiging? We moeten in termen van mogelijkheden en kansen denken,´ aldus Van Gennip. Seniorvriendelijke computers en mobiele telefoons en nieuwe medische producten zijn volgens haar groeimarkten.
Volgens de staatssecretaris is het – door de groeiende groep ouderen – wel nodig om jongeren te stimuleren om opleidingen in de verzorging en verpleging te volgen. `Door de vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe. Dat schept kansen voor verzorgende
beroepen,´ aldus de bewindsvrouw.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK