Cholesterolverlagers blijken krachtige ontstekingsremmers

Nieuws | de redactie
11 september 2006 | Dat cholesterolverlagende geneesmiddelen een revolutie hebben betekend voor patiënten met hartinfarcten en herseninfarcten is algemeen bekend. De laatste tijd is echter duidelijk geworden dat dit soort geneesmiddelen zeer effectief zijn bij heel andere ziekten zoals reuma en multipele sclerose. Uit onderzoek van Dr. Stuve, waarop hij op 13 september hoopt te promoveren, blijkt namelijk dat deze cholesterolverlagende geneesmiddelen (statines) niet alleen een effect op het cholesterol hebben maar ook een duidelijk effect op ontstekingscellen.

De door Stuve gevonden effecten op ontsteking hebben er inmiddels toe geleid dat statines bij patiënten met diverse ontstekingsziekten geprobeerd worden. Gunstige resultaten zijn inmiddels al bij patiënten met multipele sclerose en reuma verkregen.

Het is al langer bekend dat bij hartinfarcten en herseninfarcten ontsteking een belangrijke rol speelt. Het gunstige effect van statines bij deze ziekten is dan ook meer dan alleen verlaging van cholesterol. Het anti-ontstekingseffect speelt eveneens een belangrijke rol bij het succes van deze middelen. Bij ziekten als hartinfarct, reumatoïde arthritis en multipele sclerosenspelen T-helper 1 lymfocyten een belangrijke rol. Deze maken eiwitten die diverse afweercellen stimuleren. Bij genoemde ziekten zijn deze afweercellen novermatig geactiveerd waardoor weefselbeschadiging in het hart, gewrichten of het zenuwstelsel kan ontstaan. Statines beïnvloeden lymfocyten zodanig dat innplaats van T-helper 1 lymfocyten T-helper 2 lymfocyten ontstaan. Deze T-helper 2 lymfocyten maken eiwitten die de cellulaire afweer juist onderdrukken enndaarom ontstekingsremmend werken.

Naast een effect op lymfocyten hebben statines ook een krachtig effectnop cellen die antigenen presenteren aan het afweersysteem. Deze cellen zijn van groot belang voor een afweerreactie tegen bacteriën en virussen. Bij ziektennals hartinfarct, reumatoïde arthritis en multipele sclerose zijn deze cellen echter betrokken bij het onderhouden van een chronische ontsteking. De doornstatines veroorzaakte remming van deze antigeen presenterende cellen heeft dan ook een gunstig effect op de chronische ontsteking.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK