De ’tip 5′ van 2006

Nieuws | de redactie
4 september 2006 | Wie zijn de namen van de toekomst voor de kennissector? Waarom? Hier de 5 meest educated guesses en tips van de insiders en kenners.

1] Koen Geven

Koen is de oud-LSVb-bestuurder die favoriet is in november voorzitter te worden van ESIB. De Europese studentenkoepel zal veel aan hem hebben, want hij is ervaren, politiek behendig en internationaal helemaal ingevoerd. ‘Mission to Minsk’en andere acties tegen repressies in landen als Moldava of Servië weet hij steeds weer impulsen te geven. Als het zelfs lukt Rita Verdonks steun te veroveren voor een noodasiel voor studenten, dan is je actiewerk wel effectief te noemen. Koen zal het straks ook niet nalaten het HO- debat vanuit Brussel fors te blijven beïnvloeden.2] Frank Vandenbroucke

De Vlaamse minister, inderdaad. Hij heeft een troef in handen en hij weet het. Toen hij zei ‘Wij doen met de CHE-rankings mee als het Nederlands HO gezamenlijk mee doet’, konden OCW, VSNU en HBO-raad moeilijk nog terug. Eén visionaire rede in Leiden hierover en Vandenbroucke speelde zijn troef uit. Dat zijn kabinetschef prof. Dirk van Damme het HO-debat bij ons zeer volgt en dat de minister zelf hoogleraar in Oxford was, het heeft vast geholpen. Waarin een klein land groot kan zijn, Nederlanders práten daar graag over….

3] Marco Waes

De Delftse dynamo. De bètadecaan maakt alom, indruk door zijn grensoverschrijdende initiatieven die de technische en natuurwetenschappelijke studies positief, relevant en bij de tijd zichtbaar maken. Hij weet er ook in het hbo velen mee te inspireren, waardoor nieuwe kruisbestuivingen ontstaan. Als de 3TU dit sámen weten op te pakken en uit te bouwen, dan wordt het nog at met die federatie!

4] Liedewij Edelkoort

Dutch Desing. De hele wereld weet het, hier ontdekken ze het nu ook. Het innovatieplatform had de creatieve industrie al als nieuw zwaartepunt aan zijn program toegevoegd. NRC-glossy M wijdde zelfs een fotoreeks aan Edelkoorts Desing Academy in Eindhoven, alsof ze iets vernieuwends en experimenteels ontdekt hadden. Nee, deze en de andere academies zijn gewoon allang heel erg goed en DA-chefin Edelkoort staat symbool voor die -late- erkenning in eigen land.

5] Paul Doop

Het is de ongebruikelijkste wo-benoeming van dit jaar. Een deskundige op IT- en financieel terrein van Deloitte, op scholenbouw-gebied, op arbeidsbemiddeling-terrein , naar de UvA? En ook nog een CDA’er? Paul Doop zal als nieuw CvB’er van de hbo-wo combi in Amsterdam genoeg te oden hebben, ook aan bouwprojectmanagement wellicht. Wordt dat een succes, is voor Doop over enkele jaren ‘the sky the limit’in bestuurlijk Nederland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK