De zoektocht naar het Higgs-deeltje

Nieuws | de redactie
18 september 2006 | Als promovendus was Els Koffeman betrokken bij de ontwikkelings van de LEP-versneller, waarmee het ontstaan van Z-deeltjes met tien procent nauwkeuriger gemeten kan worden. Nu werkt ze als hoogleraar Instrumentatie in de deeltjesfysica aan de UvA onvermoeibaar aan de ontdekking van het Higgs-deeltje."We hebben wel hele mooie dingen gemeten die daarvoor nog nooit gezien waren, maar ze waren niet onwaarschijnlijk. Toch wringt er hier en daar iets aan de theorie en dat is in het verleden vaak een punt geweest waarop er echt iets nieuws stond te gebeuren,” zegt Koffeman enthousiast.Langzaam tikt een teller bij het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge- energiefysica (NIKHEF) de dagen, uren en minuten af tot in de Large Hadron Collider bij CERN de eerste botsing van deeltjes zal plaatsvinden. De hele natuurkundig wetenschappelijke wereld wacht gespannen op de eerste resultaten van dit experiment, waarmee hopelijk het – tot nu toe nooit waargenomen – Higgs-deeltje gevonden zal worden. Of niet. Als er geen Higgs-deeltje gevonden wordt zet dat de wereld ook op zijn kop. Els Koffeman, werkzaam bij het NIKHEF en sinds december bijzonder hoogleraar Instrumentatie in de deeltjesfysica aan de UvA, ontwerpt en bouwt detectoren die botsingen tussen deeltjes heel nauwkeurig vast kunnen leggen. Op dit moment werkt ze aan de ATLAS- detector, die mogelijk als eerste het Higgs-deeltje vindt.

Els Koffeman werkt bij het NIKHEF aan het ontwerp van detectoren die heel nauwkeurig kunnen bepalen wat er gebeurt wanneer twee wolkjes van elementaire deeltjes met enorme snelheden op elkaar geknald worden. Bij zo’n botsing worden nieuwe deeltjes gevormd, waarvan sommigen direct uiteen vallen en wolken van nieuwe, samengestelde deeltjes vormen, ook wel jets genoemd. Uit de samenstelling van deze jets is af te leiden welke elementaire deeltjes er tijdens de botsing zijn ontstaan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK