Dissertaties samen online

Nieuws | de redactie
13 september 2006 | Prof. Kees Blom, rector magnificus van de RUN heeft de Nationale Proefschriftensite geopend: meer dan 10.000 proefschriften die vanaf  één plek beschikbaar, de site www.DAREnet.nl/proefschriften.  Dit is een initiatief van Surf. Eddy Rijntjes, bestuurslid van het Promovendi Netwerk Nederland, is erg blij met de Nationale Proefschriftensite. Hij zegt: “Voor ons als jonge onderzoekers is het belangrijk aan de weg te timmeren en meer naamsbekendheid te krijgen. Het publiek toegankelijke proefschrift is dan ons wereldwijde visitekaartje!”


Jaarlijks verschijnen in Nederland ongeveer 2500 proefschriften. Hierin presenteren jonge wetenschappers de meest recente gedachtevorming in een bepaald vakgebied. Tot nu toe waren deze onderzoeksresultaten moeilijk te vinden. Door ze via Internet beschikbaar te stellen, tonen zowel de promovendus als de universiteit wat zij onderzoeken. Hiermee kunnen ook anderen, niet alleen collega wetenschappers, hun voordeel doen. De openbaarheid van onderzoeksresultaten levert tevens een belangrijke bijdrage aan de profilering van Nederland als kennisland.

De Nationale Proefschriftensite is ontwikkeld binnen het landelijke DARE (Digital Academic REpositories) programma, waarin alle Nederlandse universiteiten, enkele wetenschappelijke organisaties en stichting SURF samenwerken. Het doel is de onderzoekspublicaties zonder beperkingen voor iedereen digitaal beschikbaar te maken. De website DAREnet (www.DAREnet.nl) is ontwikkeld om dit materiaal vanuit één plek vindbaar te maken. DAREnet heeft een deelverzameling onder de naam Keur der Wetenschap (‘Cream of Science’), die de publicaties bevat van 200 vooraanstaande wetenschappers in Nederland. ‘Promise of Science’, de Nationale Proefschriftensite, is hierop een aanvulling.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK