Extra in exact

Nieuws | de redactie
19 september 2006 | Er komt een extra impuls van het kabinet om de kwaliteit van het bètatechnisch onderwijs te verbeteren: een eenmalige investering van 60 miljoen euro uit de aardgasbaten in kwaliteit en beschikbaarheid van docenten en in eigentijdse apparatuur.  Voor de kennis, vaardigheden en professionaliteit van onderwijzers en docenten zijn drie projecten opgezet met een totale investering van 40 miljoen.

Met deze aanpak zijn al eerste positieve ervaringen opgedaan in diverse netwerken tussen scholen en universiteiten. Uit cijfers van de IB Groep is inmiddels op te maken bij de vooraanmeldingen dat universitaire bètatechnische opleidingen flink in de lift zitten. De natuurwetenschappelijk en technische opleidingen groeien gemiddeld 4 procent. Voor het eerst sinds vele jaren is de groei van de bètastudies daarmee groter dan de groei van het gehele wetenschappelijk onderwijs. Vorig jaar groeiden de universitaire bètastudies met 3 procent.

Het uitwisselen van 400 docenten van scholen in het voortgezet onderwijs met 800 docenten van universiteiten zal de kwaliteit van het exact onderwijs verhogen. Daarnaast zorgt het voor leerlingen voor een betere aansluiting van het voortgezet onderwijs op het hoger onderwijs.
Zulke uitwisseling zorgt voor een hogere aantrekkelijkheid van het leraarschap, stelt het Deltapunt. Een impuls wordt tevens gegeven door bijscholing van 5000 onderwijzers in het basisonderwijs. In aansluiting hierop worden ook 5000 onderwijzers van de toekomst, de huidige Pabostudenten, betrokken in een bijscholingsproject. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat het gewenst is dat deze studenten meer bèta-, technische- en rekencompetenties ontwikkelen.



«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK