Fontys koerst op sociale innovatie

Nieuws | de redactie
26 september 2006 | De productiviteit van een organisatie kan verbeterd worden door proces- of productinnovaties. Maar er valt ook veel winst te behalen door vernieuwingen in het personeelsbeleid ofwel door sociale innovatie. Fontys Hogeschool Personeel en Arbeid organiseerde een conferentie voor alle 250 derde- en vierdejaarsstudenten. Het komende half jaar zullen zij een halve dag per week voor de lectoraten Career Development en Bedrijfskundig management in het MKB de mogelijkheden van sociale innovatie onderzoeken.

Om ze op weg te helpen, vertelden vertegenwoordigers uit het werkveld over hun ervaringen met sociaal innovatieve projecten en Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Bedrijvenbond, verzorgde een inleidend college.

Motiveren
‘Hoe haal je het beste uit mensen?’, dat is volgens Jongejan de vraag waar het om draait bij sociale innovatie. ‘De samenleving verandert in een hoog tempo, maar hoe krijg je mensen mee in die snelle ontwikkelingen? Daar ligt een belangrijke rol voor personeelsfunctionarissen.’ Uit onderzoek blijkt dat bedrijven beter scoren als ze hun mensen weten te motiveren en als die medewerkers goed weten waar het bedrijf naartoe wil. Andersom zouden bedrijven volgens Jongejan ook beter moeten weten met welke motivatie de medewerkers naar hun werk komen. Als je dat weet, kun je er immers met je personeelsbeleid op inspelen. ‘Ieder mens is te sturen’, verklaart Jongejan.

Gastcolleges
Tijdens de gastcolleges die volgen, blijken de sprekers op veel verschillende manieren sociaal innovatief bezig te zijn. Zo vertelt Lineke Wassenaar van Van der Reest Arbeidsmarktstrategie over een vernieuwend mobiliteitsproject voor werknemers in de contractcatering. De deelnemende bedrijven laten werknemers die bij het ene bedrijf niet meer goed functioneren het een half jaar bij een ander bedrijf proberen. Ze blijven dan nog wel in dienst van de eerste werkgever. Pas als dat halve jaar bevalt, stapt de werknemer definitief over. Arbeidsmakelaar Reinier Roosjen vertelt op verzoek van de studenten over levensfasegericht personeelsbeleid. Volgens Roosjen wordt het steeds belangrijker medewerkers langer in dienst te houden. Maar oudere werknemers kunnen geen zware arbeid meer verrichten. Roosjen probeert bedrijven daarom bewust te maken van de leeftijdsopbouw van het zittend personeel, zodat ze op tijd actie kunnen ondernemen.

Toegepast onderzoek
Derdejaarsstudent Wim Hendrikse verlaat na afloop tevreden het lokaal. ‘We hebben hier wel wat aan gehad’, zegt hij. ‘Vooral het verhaal van Lineke Wassenaar vond ik interessant.’ Projectorganisator Harrie Manders hoopt door middel van de conferentie creativiteit bij de studenten te hebben opgeroepen. ‘Het komende halve jaar gaat elke groep met één thema aan de slag. In januari houden we een eindbijeenkomst waarop de studenten de eindproducten moeten presenteren. Dat kan een onderzoek zijn, maar ze kunnen ook iets ontwikkelen. Wellicht kunnen we dat dan echt bij een bedrijf toepassen en kijken of het werkt’, zegt hij enthousiast. ‘Dit is nou een mooi voorbeeld van het toegepaste onderzoek van het hbo.’
(bron: Fontys Online)



«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK