Hash-psychose genetisch verklaard

Nieuws | de redactie
22 september 2006 | Cannabisgebruik verhoogt het risico op psychose op de lange termijn. Deze effecten zijn echter niet voor iedereen gelijk. Onderzoek aan de Universiteit Maastricht heeft nu aangetoond welk gen en specifiek welke variant hiervan, maakt dat mensen psychotisch worden na het roken van cannabis. De resultaten verklaren de individuele verschillen in reactie op cannabisgebruik in de algemene bevolking en tonen aan dat cannabis waarschijnlijk een causale rol speelt in het ontstaan van psychose.


Uit eerder onderzoek uitgevoerd door de UM is al gebleken dat cannabis psychose kan veroorzaken, en dat dit met name het geval is bij mensen met een familiaire kwetsbaarheid voor psychose. Welke specifieke genen hierin een rol spelen was vooralsnog onduidelijk. Onderzoekers uit Londen hebben recent gesuggereerd dat het zogenaamde COMT-gen een bepalende rol in deze genetische kwetsbaarheid voor psychose zou kunnen spelen.
Het COMT-gen speelt een belangrijke rol bij de afbraak van dopamine in de hersenen, en kent twee varianten, het Val-allel en het Met-allel. Mensen krijgen van iedere ouder één allel mee, zodat ze de combinaties (“genotypen”) Val/Val, Val/Met of Met/Met kunnen hebben. Om het COMT-gen in relatie tot cannabis en psychose te onderzoeken, hebben de onderzoekers uit Maastricht patiënten met schizofrenie en gezonde vrijwilligers cannabis laten roken en daarna de acute effecten op het geheugen en psychotische ervaringen onderzocht. Daarnaast werd DNA afgenomen en werd gekeken of variatie in het COMT- gen samenhing met de reactie op cannabis.

Het onderzoek toont aan dat mensen met het Val/Val-genotype van het COMT-gen (dat ongeveer een kwart van de bevolking draagt), een grote invloed heeft op hoe mensen op cannabis reageren. Mensen met het Val/Val-genotype vertonen significant meer geheugenstoornissen na cannabisblootstelling én vertonen vooral meer psychotische symptomen (hallucinaties en wanen) wanneer ze onder invloed van cannabis zijn. Dit geldt zowel voor mensen met schizofrenie als voor mensen die nog nooit psychotisch zijn geweest.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK