HBO-jurist brengt menselijke maat terug

Nieuws | de redactie
25 september 2006 | Het recht speelt een steeds grotere rol in onze samenleving, en daar worden mensen niet gelukkiger van. En nu komen er ook nog HBO- juristen. Gaan die de samenleving nog juridischer maken? Nee, betoogt HU-lector Eric van de Luytgaarden. Het wordt de taak van de HBO-jurist de menselijke maat terug te brengen.

De HBO-jurist komt er aan. Een afgestudeerde juridische bachelor die is opgeleid aan een van de hogescholen die ons land rijk is. Deze jurist wordt gezien als een nieuw fenomeen in het beroepenveld waar het recht een rol speelt. Een zogenaamde nieuwe rechtspleger. De vraag die de Utrechtse onderzoeksgroep ‘beroepsuitoefening juridische bachelors’ bezighoudt is: welke bagage moet de HBO- jurist hebben om een stevige positie in de arbeidsmarkt te verwerven? Of: welke maatschappelijke ontwikkelingen rechtvaardigen de komst van deze nieuwe beroepsgroep? Ik behandel er hier twee: de juridisering en het gebrek aan geluksbeleving.

Lees hier het artikel dat lector Eric van de Luytgaarden publiceerde in het septembernummer van Ars Aequi.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK