ICT reist met student mee

Nieuws | de redactie
19 september 2006 | De universiteitsbibliotheek van de UM heeft een nieuwe ICT-voorziening gelanceerd: Student Desktop Anywhere (SDA). Hiermee is het voor UM-studenten mogelijk om overal ter wereld, bijvoorbeeld tijdens een stage in het buitenland maar ook gewoon thuis, gebruik te maken van alle elektronische bibliotheekvoorzieningen.

Het gaat dan niet alleen om toegang tot de elektronische bibliotheek, maar ook om de nieuwste versies van de gebruikelijke computerprogramma’s (zoals Windows Office) en allerlei gespecialiseerde onderwijsondersteunende applicaties. Tegelijk is hiermee een oplossing gevonden voor de steeds verder toenemende druk op de computervoorzieningen in de UB.

“De UM is de eerste universiteit in Nederland die deze server based computing technologie op zulke grote schaal toepast”, aldus Marc de Lyon, hoofd van de ICT-afdeling van de UB. “Je logt als het ware in op een virtueel bureaublad, waar je alle applicaties en favorieten vindt zoals je die op de UB- computers gewend bent. Op je eigen pc hoef je dus nauwelijks nog software te installeren. En zelfs met Linux, Apple of een hele oude Windows-versie op je pc ben je altijd verzekerd van de nieuwste versies. Alle gebruikersdata worden centraal opgeslagen, dus die nemen geen ruimte in op de eigen pc.” De technologie is per 1 september UM-breed ingevoerd na een succesvol pilotproject met tweehonderd studenten vorig jaar.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK