Innovatie van voeding

Nieuws | de redactie
15 september 2006 | Het kabinet stelt tot 2010 63,5 miljoen euro beschikbaar voor een innovatieprogramma op het gebied van voeding. Dit moet van Nederland 'de leidende innovatieregio voor voeding in Europa' maken en sluit opvallend aan bij de aanbeveling van de Kenniseconomie Monitor 2006 ten aanzien van de focus op bijvoorbeeld ‘Wageningen’. 

 Het innovatieprogramma heet Food & Nutrition Delta en wordt aangestuurd door het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Food & Nutrition is een terrein waarop Nederland internationaal sterk is. De sector zorgt voor ongeveer 10% van het BNP, heeft een jaarlijkse omzet van ruim 47 miljard euro en werk voor ongeveer 600.000 mensen. Ook zorgt zij voor 20% van de Nederlandse export. Daarmee is Nederland op het gebied van voeding de grootste exporteur van Europa.

Consumenten laten zich steeds meer leiden door de mate waarin voeding bijdraagt aan gezondheid. Om hierop in te spelen, wil de Nederlandse voedingssector gericht innoveren. De Food & Nutrition Delta moet van Nederland de leidende innovatieregio voor voeding in Europa maken. Er worden netwerken en platforms opgezet en (nieuwe) technologieën ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie, inclusief MKB-bedrijven. Hierdoor moeten innovatieve, nieuwe of verbeterde voedingsmiddelen worden ontwikkeld, die voldoen aan behoeften en verwachtingen van consumenten. Ook zal de concurrentie- en marktpositie van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie worden versterkt en verbeterd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK