Japanse keizer lauwert Nederlandse bioloog

Nieuws | de redactie
6 september 2006 | Gedragsbioloog professor dr. Serge Daan van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen krijgt de International Prize for Biology 2006 toegekend van de Japan Society for the Promotion of Science. De prijs zal 20 november 2006 in Tokyo worden uitgereikt in aanwezigheid van de Japanse keizer.De International Prize for Biology is in 1985 ingesteld en wordt jaarlijks toegekend. Hij bestaat uit een medaille en bedrag van tien miljoen yen (ongeveer 65.000 euro). Wereldwijd wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste prijzen voor de biologie. Bekende vroegere winnaars zijn Edward O. Wilson en Ernst Mayr,   beiden van Harvard University.

Serge Daan (1940, Mook) bekleedt in Groningen de Niko Tinbergen leerstoel. Hij is een expert op gebied van evolutionaire gedragsbiologie, speciaal de chronobiologie (biologische klok). Hij is lid van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Fellow of the Royal Society of Canada. Daan ontving eerder de Hasselblad Award en de Alexander von Humboldt Forschungspreis.

Zie hieronder het CV van Serge Daan


CV Serge Daan

 Prof.dr. 
&#
13;&#
10;Serge Daan

Serge Daan (Mook, 1940) groeide op in Wilp aan de IJssel, doorliep het Alexander Hegius Gymnasium (ß) te Deventer, en studeerde biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde daar cum laude op een proefschrift over winterslaap, dankzij een persoonlijke ZWO subsidie. Het onderzoek zette hem op het spoor van de timing van gedrag, een thema dat hem niet meer los zou laten. Hij bracht vier jaar door als postdoc bij de twee grondleggers van de moderne chronobiologie, Jürgen Aschoff en Colin Pittendrigh. Deze episodes, aan het Max Planck Institut für Verhaltensphysiologie in Andechs, Beieren en Stanford University in California, en de levenslange vriendschap en samenwerking met beiden waren bepalend voor zijn verdere loopbaan.Steun daarvoor kwam van de Alexander von Humboldt Stiftung, de NATO en National Science Foundation. In 1975 kreeg Daan een aanstelling aan de RuG als wetenschappelijk hoofdmedewerker in de groep Dierecologie van R.H.Drent. In 1994 werd hij Bijzonder hoogleraar Chronobiologie, in 1996 Hoogleraar Ethologie. Sinds 2003 bekleedt hij een van de drie vernoemde leerstoelen van de RuG, de Niko Tinbergen leerstoel in de Gedragsbiologie. Serge Daan is sinds 1982 getrouwd met Ruth Hohe-Daan. Zij wonen in Paterswolde en hebben drie studerende kinderen.

Het onderzoek van Daan heeft zich steeds geconcentreerd op de organisatie van gedrag van dier en mens in de tijd. Hij heeft een aantal kernbegrippen en -concepten aan ons inzicht in biologische timing en periodiciteit bijgedragen. Dit betreft vooral de ‘circadiane’ (ongeveer 24-uurs) ritmiek van rust en aktiviteit, de regulatie van menselijke slaap, en de jaarlijkse timing van reproductie, naast basisprincipes in de ‘life history’ theorie.. Het onderzoek vond tot nu toe zijn neerslag in ca. 250 publikaties, vele daarvan frequent geciteerd. Zijn publikatie samen met R.H.Drent “The Prudent Parent” (1980) was een van de top-3 publikaties in de biologie uit Nederland in aantal citaties in the jaren ‘90. Daan treedt regelmatig als keynote speaker op congressen op. Hij gaf o.a. de 8th Laurence Irving- Per Scholander Memorial Lecture aan de University of Alaska (1990), de Niko Tinbergen Lecture (Londen 1996), de First Colin S. Pittendrigh Lecture (Florida 1998).

Daan’s onderzoek werd mogelijk gemaakt door de inzet van vele studenten, en de samenwerking met to nu toe 44 promovendi. Hij is thans coordinator van de nieuwe, door hem geinitieerde, topmasteropleiding in Behavioural and Cognitive Neurosciences van de RuG.

Daan vervulde talloze functies in het academische bestel. Hij was van 1997 tot 2002 lid van het Gebiedsbestuur Aard- en Levenswetenschappen van NWO, en sinds 2002 voorzitter van de NWO programma commissie Evolution and Behaviour. Hij was van 1996 tot 2001 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gedragsbiologie. Van 2001 tot 2004 was hij vicedecaan onderzoek van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, en samen met decaan D.A. Wiersma verantwoordelijk voor een reeks vernieuwingen in de organisatie, waaronder het tenure track systeem, de Tripos structuur, en de Rosalind Franklin fellowships. Hij diende in talloze nationale en internationale commissies en wetenschappelijke tijdschriftredacties.

Daan ontving diverse onderscheidingen voor zijn werk, daaronder de Victor & Erna Hasselblad award (1982), een prijs van de Nederlandse Vereniging voor Lichttherapie (1992), de Alexander von Humboldt Forschungspreis (1992). Hij werd gekozen tot lid van de Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (1999) en de Royal Society of Canada (2000), en benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2004).«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK