Meer mbo-hbo doorstroom

Nieuws | de redactie
11 september 2006 | Fontys wil een nieuw type hbo-opleiding van twee jaar aanbieden samen met BVE-opleidingen. Zo zouden meer mbo’ers doorstromen en meer van hen met een hbo-diploma afstuderen. Het kortere opleidingsprogramma, dat 2007 moet beginnen, biedt de nieuwe graad van ’associate degree’.

Na twee jaar studeren krijgt de student dit type hbo-diploma, waarna het de bedoeling is dat deze doorgaat voor het volledige diploma, maar noodzakelijk is dit niet. „In feite knippen we de bestaande opleiding in tweeën“, aldus Fontyschef Verbraak „waarvan we twee afgeronde gehelen maken.”
 
Vanwege de vraag uit het mkb hiernaar wil Fontys met een opleiding marketing- management beginnen. Verbraak verwacht dat sectoren als techniek en zorg op termijn volgen. Voor de BVE-sector is deze ontwikkeling daarom interessant, omdat deze zijn studenten bij instroom al het perspectief op hbo bieden kan en aldus zijn status als deel van het beroepsonderwijs kan opwaarderen, stelt Verbraak. „Je laat daarmee zien dat de route van vmbo en mbo naar het hbo kan leiden. Het hoeft niet per se via het havo.“ Verbraak wijst er teven op dat een dergelijke aanpak de uitval van studenten kan helpen reduceren. Een student die nu na twee jaar hbo uitvalt krijgt immers geen diploma, terwijl deze in deze opzet na twee jaar een graad kan ontvangen als hij voor het programma slaagt.positie..


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK