Mondialisering leidt niet tot uiteenvallen gemeenschappen

Nieuws | de redactie
14 september 2006 | Economische liberalisering, politieke oppositie, moderne massamedia en nieuwe religieuze bewegingen beïnvloeden het leven van mensen tot in de meest afgelegen delen van Mexico. De noordelijke bergen van de staat Puebla zijn hierop geen uitzondering, zo blijkt uit het proefschrift van Cora Govers (UvA).

Als deze innovaties samenvallen met de aanleg van nieuwe infrastructuren als wegen en elektriciteit en de komst van nieuwe inkomstenbronnen als koffieverbouw en stedelijke migratie, verandert het karakter van plattelandsgemeenschappen in hoog tempo. Het onderzoek van Cora Govers laat zien hoe de mensen uit het Totonaakse bergdorp Nanacatlán omgaan met de toegenomen pluriformiteit en differentiatie van hun lokale wereld. Govers beschrijft de snelle veranderingen die zich in de loop van de laatste drie decennia hebben voorgedaan, toen het dorp en zijn bewoners steeds meer onderdeel werden van de wijdere wereld.

Zij onderzocht waarom en hoe dit alles niet tot een uiteenvallen van de gemeenschap leidde, maar juist tot een opleving van belangstelling voor lokale gebruiken. De gemeenschap kreeg een nieuwe impuls door de actieve inzet van jongeren, migranten en rituele genezers. De betrokkenheid van deze nieuwe en oude culturele voorlopers zorgde voor een link tussen de buitenwereld en de lokale praktijken en tradities. Hun initiatieven werden verwelkomd door vrouwen, die cruciaal zijn voor de gemeenschap door het verzorgen van uitvoerige voedseluitwisselingen, en door mannen, die centraal staan in de uitvoering van publieke rituelen. Hun gezamenlijke inspanningen creëerden een levendige gemeenschap en verbinden het verleden van het dorp met een heden en een toekomst die de gemeenschap een thuishaven biedt in woelige tijden.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK