Muziek in de schepping

Nieuws | de redactie
22 september 2006 | Het traditionele onderwijs godsdienst en levensbeschouwing wordt meestal losgekoppeld van andere schoolvakken aangeboden. Het lespakket Muziek in de schepping biedt aanknopingspunten bij vakgebieden als beeldende en dramatische vorming en wereldoriëntatie en Nederlandse taal. Daarmee raakt het begrip schepping geïntegreerd in het onderwijs en verankerd in de belevingswereld van het kind. Dit lespakket is ontwikkeld door het lectoraat ‘Ontwikkeling Veelvuldig Christelijk Basisonderwijs’ van de Christelijke Hogeschool Nederland.De grote verhalen uit de Westerse traditie kunnen een rol spelen bij het vormgeven aan identiteit van basisscholen. Het scheppingsverhaal uit de bijbel is zo’n verhaal, dat op christelijke en openbare basisscholen wordt verteld.De lessenserie MUZIEK IN DE SCHEPPING is een voorbeeld van good practice van christelijk onderwijs in de huidige geseculariseerde multiculturele samenleving. Leerlingen van de bovenbouw van de basisschool beleven op een verrassende manier het scheppingsverhaal opnieuw. Muziek speelt daarbij een grote rol. Een nieuwe uitgave van het Centrum voor Levensbeschouwing, ontwikkeld door het lectoraat ‘Ontwikkeling Veelvuldig Christelijk Basisonderwijs’ van de Christelijke Hogeschool Nederland.

Basis voor het project vormt een lessenserie van basisschooldocent Wigcher Verstraete, die door lector Ina ter Avest en Elize Ritzema verder werd ontwikkeld. Muziek speelt een belangrijke rol in het project. Daarom is er een cd met muziekfragmenten van Die Schöpfung van Joseph Haydn, in een uitvoering door het CHN-koor. Luisteren naar het verhaal van de schepping doet een beroep op de verbeeldingskracht van de leerling; muziek illustreert het verhaal en raakt het gevoel.

Met MUZIEK IN DE SCHEPPING wordt vier weken tijdens de middaglessen gewerkt. Eventueel kan voor een aangepaste tijdsduur worden gekozen. Het project bestaat uit een docentenhandleiding, een cd een leerlingenboekjes.

Prijzen

Set van 1 docentenhandleiding, 1 cd,

25 leerlingenboekje: € 75,-

Losse leerlingenboekjes, per 5: € 10,-

Informatie

lectoraat CHN, Rengerslaan 8,

8917 DD Leeuwarden

T (058) 244 14 31 (ma/di)

Besteladres

Centrum voor Levensbeschouwing,

Rengerslaan 10, 8917 DD Leeuwarden

T (058) 251 15 65

E info@centrumvoorlevensbeschouwing.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK