Nederland als het gevallen paradijs

Nieuws | de redactie
14 september 2006 | Ze kwamen met hoge verwachtingen, maar raakten volledig gedesillusioneerd. De interviewbundel Ook de illegaal heeft een verhaal van hoogleraar vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout (Universiteit Tilburg) toont het gezicht van de - verbitterde - illegaal. Een aanklacht tegen het harde en 'weinig efficiënte' Nederlandse vreemdelingenbeleid.

Het zijn er 150.000 tot 225.000, volgens schattingen. Buitenlanders die zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijven, beter bekend als ‘de illegalen’. Het illegalenbeleid verschilt sterk van land tot land, maar is nergens in Europa zo gericht op afschrikking, uitsluiting en uitzetting als hier, stelt Anton van Kalmthout in de interviewbundel Ook de illegaal heeft een verhaal. In Nederland regeert de hardste hand, en wordt het snelst toevlucht gezocht in het meest ingrijpende deel van ons rechtssysteem: de vrijheidsbeneming. “De eufemistische term ‘vreemdelingenbewaring’ versluiert waar het in wezen om gaat”, schrijft Van Kalmthout. “Opsluiting in een penitentiaire inrichting voor onbepaalde duur, onder een regime dat zelfs minder vrijheden toelaat en strenger is dan dat waaraan verdachten van een misdrijf of veroordeelden worden onderworpen.”

Lees hier het interview dat Van Kalmthout gaf aan de Tilburgse universiteitskrant Univers.