Nederlandse campus in China

Nieuws | de redactie
18 september 2006 | De CHN en Royalton Investment in China hebben overeenstemming bereikt over de bouw van een campus in China. De nieuwe hogeschool bestaat uit een Hoge Hotelschool en opleidingen in Office Management, Retail Management, International business studies en Tourismmanagement. De hospitality-opleiding op hbo-niveau is de eerste in haar soort in China. Unesco heeft de CHN daarvoor benaderd.

De realisatie in Duijangyan, dichtbij miljoenenstad Chengdu  in Sichuan vergt een investering van €9 miljoen. Morgen vindt de ondertekening van de joint venture plaats. ,,Daarna wordt direct met de bouw begonnen’’, aldus CvB-voorzitter Robert Veenstra, en in september 2007 kunnen de eerste studenten met hun opleiding beginnen. De initiatiefnemers verwachten dat de CHN Royalton University China een grote aantrekkingskracht op Chinese studenten heeft. Verwacht wordt dat de opleiding in vijf tot tien jaar vijfduizend studenten telt.

De Unesco wil het toerisme in Duijangyan bevorderen. Het gebied staat op de wereld erfgoedlijst, ook komt in de regio de panda nog in het wild voor. Duijangyan is internationaal vermaard vanwege de prachtige tempels op de berg Qingcheng. Het gebied wordt beschouwd als de geboorteplaats van het Taoïsme. Het fijnmazig irrigatienetwerk dat stamt uit de derde eeuw voor Christus geldt als ‘juweeltje’ van technisch vernuft. De bevloeiing vanuit de Minjiang rivier vindt nog altijd via dit ingenieuze systeem plaats. De realisatie van een Hoge Hotelschool draagt er volgens Unesco toe bij om de streek tot de toeristische topattractie te ontwikkelen. Op de ruim opgezette campus aan een meer zal tevens een viersterren hotel verrijzen. De organisatie heeft de CHN gevraagd vanwege haar deskundigheid op onderwijsgebied.

De hogeschool kan op termijn ook vestigingen krijgen in Beijing en Shanghai. Er is overeengekomen dat beide partijen twee leden voor de raad van toezicht benoemen. Een vijfde zetel wordt ingenomen door een afgevaardigde van de VN. De bouw van het luxe hotel, de campus, studentenhuisvesting in woontorens en de aanleg van sportfaciliteiten in een parkachtige omgeving met waterpartijen kost in totaal enkele tientallen miljoenen euro’s.

Veenstra onderstreept dat de VN na onderzoek de partner als ‘solide’ heeft bestempeld. Unesco financiert de projectfase. Royalton Investment staat garant voor de totale bouw- en exploitatiekosten. ,,We lopen geen financieel risico. Dat was een voorwaarde om in het project te stappen.’’ De CHN levert het curriculum, de onderwijskundige organisatie en de diploma’s voor de verschillende opleidingen die de hogeschool ook op haar hoofdvestiging in Leeuwarden aanbiedt. Het initiatief past in het streven van de hogeschool om studenten een deel van hun opleiding in buitenlandse vestigingen te laten volgen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK