Open bestel op de helling

Nieuws | de redactie
25 september 2006 | Een open bestel lijkt een zachte dood te sterven. De programma’s van de grote partijen worden bijgesteld en in de PvdA hebben de tegenkrachten zich weten te verzamelen. Een vakbondsvoorzitter meldde ScienceGuide, dat “met alle respect voor de opvattingen van Wouter Bos” een zodanige formulering voor het program wordt aangebracht, dat duidelijk moet zijn, dat de  PvdA niet die kant op wil.

Daarbij wordt gekozen voor een formule waarin de experimenten van Rutte worden afgewacht en uiteindelijk geëvalueerd. Voor die beoordeling is wel nu al vastgelegd, dat de toegankelijkheid van het HO daarin van doorslaggevende betekenis moet zijn. “Dat betekent natuurlijk dat zo’n open bestel van de baan is,” aldus betrokkene.

Ook in het CDA worden passages over het HO-bestel aangepast. Hier zullen teksten over differentiatie, collegegelden en selectie aan de poort vervangen door een meer subtiele formulering, zo wordt verwacht. Daarin zou worden onderstreept dat sprake blijft van een publiek gereguleerd bestel, ook als daarbinnen mogelijkheden voor meer diversiteit geschapen zouden worden. Een open bestel in de zin van de gedachten van Nijs of Rutte zou daarmee voor het CDA eveneens niet meer aan de orde zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK