Opgeblazen raadsel

Nieuws | de redactie
21 september 2006 | Astronomen hebben een vreemde nieuwe wereld gevonden die ze opnieuw aan het denken zet over de essentiële eigenschappen van een planeet. Het nieuwe object, genaamd HAT-P-1, draait om één lid van een dubbelster (ADS 16402, zichtbaar met een verrekijker) die 450 lichtjaren ver weg staat in de constellatie Lacerta.De straal van HAT-P-1 is ongeveer 1,38 maal de straal van Jupiter, maar zijn massa is maar de helft van die van Jupiter. Hij is dus veel groter en heeft een geringere dichtheid dan de meeste planeten, en dat roept vragen op over hoe hij gevormd is. De wiskundige vergelijkingen die de structuur van een planeet beschrijven gaan voor deze planeet niet op.

Op BBC news zegt Gaspar Bakos van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics: “This planet is about one-quarter the density of water. In other words, it’s lighter than a giant ball of cork! Just like Saturn, it would float in a bathtub if you could find a tub big enough to hold it, but it would float almost three times higher.”

HAT-P-1 is een van de ongeveer 200 planeten die ontdekt zijn buiten ons zonnestelsel. Zijn straal is tot nu toe de grootste ooit gemeten. Hij cirkelt dicht bij zijn moederster, en draait er omheen in slechts 4,5 aardse dag. HAT-P-1 bevindt zich te ver weg om direct in beeld te krijgen, maar wetenschappers weten dat hij er is vanwege de manier waarop het licht van zijn moederster dimt als hij ervoor langs kruist. Er is nog een andere planeet buiten ons zonnestelsel, HD209458b, die ongeveer 20% groter is opgeblazen dan de theorie voorspelt. HAT-P-1 is 24% groter dan verwacht. Wetenschappers hebben meerdere ideeën voorgesteld om de puzzel op te lossen, maar geen ervan geeft de verklaring. Voorlopig blijven de opgezwollen planeten nog een groot raadsel.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK