Petra Rudolf (RUG) over bèta-keuze

Nieuws | de redactie
15 september 2006 | Nederland heeft minder vrouwelijke bètastudenten dan elders in de Europese Unie. Petra Rudolf, hoogleraar experimentele natuurkunde, voerde actie voor meer vrouwelijke hoogleraren bij de RUG. Zij vertelde in de instellingskrant UK hoe zij dit verschil analyseert.

“Ik denk dat het te maken heeft met de ideeën die bestaan over bètawetenschappers. Ze worden gezien als nerds die alleen maar in een laboratorium rondlopen. Maar zo ziet ons beroep er niet uit.

We werken veel in teams en hebben contacten op Nederlands en Europees niveau. Als je een nerd bent, heb je geen succes in de wetenschap. Het beeld is ook dat het een mannenberoep is. Leraren in de bètavakken zijn voor een groot deel mannen.

In andere Europese landen is dat niet zo. Tijdens mijn studie natuurkunde in Italië waren er vierhonderd studenten, van wie tweehonderd meisjes. Ja, als je alleen mannen tegenkomt die zeggen dat de bètawetenschap niets is voor een vrouw… O, zeker wordt dat nog steeds gezegd. Ook door ouders. Ik vond dat verrassend toen ik in Nederland kwam.

Er moet een vrouwelijke bètawetenschapper in een tv-serie komen. Dat is in Groot-Brittannië gebeurd toen de politie geen artsen kon vinden. Dat werkte echt. Onderzoekers moeten ook middelbare scholen gaan bezoeken. Iedereen weet wat een arts of rechter is, maar niemand weet wat een onderzoeker doet. Het is echt spannend en uitdagend, je raakt aan de grenzen van het weten. Dat voel je.”

[ Greta Riemersma ]


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK