Respect voor zwakkeren

Nieuws | de redactie
13 september 2006 | Met het ineenstorten van de verzorgingsstaat zijn we verleerd hoe we mensen die zwakker zijn dan wij kunnen respecteren. Dommen en armen kunnen best wat geld of hulp krijgen. Maar hen benaderen als gelijke wordt moeilijker naarmate de publieke instituties krimpen.‘Erkenning moet je organiseren’, zegt de Amerikaanse socioloog Richard Sennett.

Hij is de antikapitalist, maar wel een zachte. De socioloog Richard Sennett verzet zich tegen het neoliberalisme en de afbreuk van de verzorgingsstaat.Kritisch, heel kritisch, maar zijn toon is bijna altijd bedaard. Het eisen van rigoureuze omwentelingen laat hij aan anderen over. Zijn revolutionaire agenda beperkt zich tot een constant en vooral onmodieus pleidooi voor staatsgezag en bureaucratie, voor formele en herkenbare structuren waarin mensen zich te allen tijde veilig weten. Beter traag dan onzeker, lijkt zijn credo. Lees hier een interview dat Richard Sennett gaf aan Menno Hurenkamp van het Tijdschrift voor de Sociale Sector.




«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK