Russische wetenschap in staatshanden

Nieuws | de redactie
18 september 2006 |

De jaarlijks door het Forum voor Europese Cultuur georganiseerde Sir Karl Popper Lezing zal in 2006 worden uitgesproken op woensdag 20 september om 20.00 uur in de Zuilenzaal van Felix Meritis te Amsterdam door journalist en publicist Jan Blokker. Hij spreekt over

Er is sprake van een dagbladcrisis. De krant – jarenlang ons ‘lijfblad’ – is niet langer informatiebron numero 1. Abonneeverlies leidt automatisch tot vermindering van het advertentieaanbod, dus tot economisch onbehagen bij (steeds geconcentreerdere) uitgeefconcerns, allerlei strategieën voor ‘neveninkomsten’ en ten slotte het afstoten van dagbladtitels.

De crisis is internationaal. Internationaal wordt ook gezocht naar waar de schuld ligt. Bij de ‘ontleesde’ medemens? Bij internet? Bij moderne communicatietechnieken in vergelijking waarmee de (papieren) krant een hopeloos verouderd, haast negentiende-eeuws medium lijkt, evenzeer gedoemd te verdwijnen als de paardentram en de stoomtrein? Bij de bloggers-rage?

In zijn Popper-lezing vraagt Jan Blokker zich af of er een specifiek Nederlands-nationale kant aan de crisis zit. Hij zoekt het antwoord niet zozeer in (macro-)economische of technologische, als wel in historisch bepaalde, sociaal-politieke en vooral ook journalistieke omstandigheden. Heeft de Nederlandse journalistiek in de loop van de afgelopen anderhalve eeuw eigenlijk ooit een kans gehad? Of scherper gesteld: heeft ze ooit haar kansen gegrepen?

En zou ze nu, in de dagen van een diepe dagbladcrisis, niet alsnog een kans kunnen wagen?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK