Universiteiten willen hogere rendementen en meer ruimte voor differentiatie

Nieuws | de redactie
5 september 2006 | De VSNU wil de rendementen verhogen. Minstens vier op de vijf studenten moet na acht jaar een bul hebben (dat is nu 65%), zo schrijft zij in een position paper. Ook willen de Nederlandse universiteiten meer ruimte voor talentvolle studenten. Daarom willen zij onder meer ruimte voor het realiseren van honoursprogramma’s en topbachelors waarvoor studenten geselecteerd worden. Ook moet het mogelijk worden in het eerste jaar een breed bachelorprogramma aan te bieden, zodat studenten makkelijker van studie kunnen switchen.

Voor wat betreft het Kamerlid Arno Visser komt de VSNU rijkelijk laat met deze ambities:

“Wat de VSNU nu zegt klinkt me als muziek in de oren, maar wel de muziek van een reeds voorbij getrokken orkest. De VSNU loopt daar nu weliswaar achter aan, maar heeft nog wel een achterstand in te halen. Vele universiteiten zijn reeds programma’s en experimenten gestart toen hun vereniging richting het parlement nog bepaald geen enthousiasme toonde voor een flink moderniseringsprogramma,” stelt Visser vast. “Nu voegen ze zich in het koor van ambitieuzen. Dat is een goede ontwikkeling, want tijd voor langzaam delibereren is er niet meer.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK