Veiligheid op HO-instellingen ter discussie

Nieuws | de redactie
22 september 2006 | Hoe voorkom je dat brand of terrorisme toeslaat op universiteit of hogeschool? Volgende week houdt Efact (UvT) een congres over crisismanagement. Volgens veiligheidsexpert Uri Rosenthal blijft waakzaamheid geboden. "Het risico op misbruik van kennis wordt onderschat."

“Je moet als medewerker of student alert zijn op de verdachte afwijking”, meent COT-voorzitter Uri Rosenthal. Hij is een van de sprekers op het Efact-congres en dé Nederlandse autoriteit op het gebied van veiligheid en crisismanagement. Medewerkers en studenten moeten waakzaam zijn. “Natuurlijk wil je als universiteit geen verlengstuk van de AIVD zijn, maar je hebt ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid om radicaliseringstendensen te melden en personeel goed te screenen”, zegt Rosenthal in een vraaggesprek met het Tilburgse universiteitsblad Univers .

In 2004 verscheen bij zijn Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) een onderzoek naar de veiligheid en crisisbeheersing in het hoger onderwijs. Zijn conclusies: De universiteit is ‘een spiegel van de maatschappij’ en loopt dus dezelfde risico’s als elke andere grote organisatie. “Bovendien is een universiteit als kennisbeheerder extra kwetsbaar”, zegt Rosenthal. “De aanwezigheid van bepaalde kennis, materiaal of technologie zijn zaken die het risico op misbruik zeker niet denkbeeldig maken.”

Rosenthal wijst daarbij ook op de gevaren die de zo geprezen en nagestreefde internationalisering, met zich meebrengt. “Het eerste doel van een universiteit is kennis verder helpen, vondsten delen met iedereen op de wereld. Dat staat haaks op de huidige maatschappelijke ontwikkeling van radicalisering van bepaalde groepen. Zij proberen via onderwijs en onderzoek aan informatie te komen. Het risico op misbruik van kennis wordt onderschat.”

Rosenthal pleit ervoor dat wetenschappers, vooral in de exacte en medische wetenschappen, alert zijn op vragen van overzeese collega’s. “Als je een mailtje krijgt van een chemicus uit een exotisch land die erg veel interesse heeft in proeven met een middel dat ook voor kwade bedoelingen bruikbaar is, dan moet de antenne op gaan. Dat is tegennatuurlijk, maar we moeten wetenschappers bewust maken van de risico’s. Hetzelfde geldt voor interesse voor bepaalde seminars van studenten of wetenschappers uit landen waarvan je weet dat ze niet komen uit eigen interesse, maar strak door de regering worden gecoacht.”

Het instituut van Rosenthal helpt momenteel een aantal universiteiten met hun calamiteitenplan. “Ze weten dat ze niet alleen slachtoffer kunnen worden van brand of kortsluiting. Het besef neemt toe.”


Het Efact-lustrumcongres Risks and crises vindt plaats op donderdag 28 september vanaf 9.00 uur in de aula. Voor aanmelding en meer informatie: www.efactconference.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK