Vernieuwing openbaar vervoer
In het proces van aanbesteding in de bussector lag aanvankelijk de nadruk op kostenbesparing, maar uit het onderzoek blijkt dat het verhogen van kwaliteit een steeds grotere rol is gaan spelen. Ook leidde het proces van aanbesteding niet alleen tot belangrijke technologische innovaties, maar tevens tot veranderingen in de organisatie.
Hij onderzocht het proces van aanbesteding en maakte een vergelijking tussen de ervaringen in Nederland (met name in Groningen) en die van het Britse Merseyrail Electrics. Hierbij keek hij niet alleen naar het innovatieve vermogen van de vervoersbedrijven zelf, maar ook naar de overheden die het openbaar vervoer aanbesteden.
De verschillende partijen moeten in staat zijn om te leren van de manier waarop zij hun doelstellingen nastreven. Dit leerproces is bij het railvervoer minder duidelijk waarneembaar, maar dat komt omdat de aanbesteding hier nog in haar kinderschoenen staat.
Het onderzoek geeft aanbevelingen zoals de noodzaak de geleverde diensten te monitoren. En vooral de railsector heeft een bijzonder innovatiebeleid nodig om barrières voor vernieuwingen weg te nemen, omdat de vervoersbedrijven op het spoor zo afhankelijk zijn van de infrastructuur.
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
