Waarom het maatschappelijk debat zo moeizaam gaat

Nieuws | de redactie
18 september 2006 | Hoe kan het dat het maatschappelijke debat zo moeizaam gaat in een tijd waarin de communicatietechnologie beter is ontwikkeld dan ooit? Het is niet zo dat mensen minder dan vroeger over maatschappelijke vraagstukken praten. Maar de discussies daarover hebben vaak een besloten karakter – discussies vinden vaker plaats via weblogs, per sms of achter gesloten deuren. Juist door de toegenomen communicatiemiddelen communiceren we minder met onze buren, en meer met mensen die onze interessen delen.


Tegelijk komen we in het nieuws steeds vaker berichten tegen over een vermeend verval van maatschappelijke normen. We zullen daarom moeten zoeken naar nieuwe manieren om maatschappelijke discussies weer terug te brengen in de openbare ruimte. Dit betoogt Samuel Jonesvan de Engelse denktank Demos in het rapport Talk us into it. Putting Conversation at the Heart of Public Discussion. Zo beveelt hij onder meer aan om discussies in treinen te organiseren – zoals nu al gebeurt op het traject Nîmes-Nice.

Samuel Jones, Talk us into it. Putting Conversation at the Heart of Public Discussion. Demos: 2006. U vindt het rapport hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK