Witrussen geven niet op

Nieuws | de redactie
27 september 2006 | Ook na de jongste repressiegolf in Belarus blijft het verzet onschokbaar. Duizenden volgden presidentskandidaat Milinkiewicz in een publiek protest in Minsk. Knokploegen van dictator Loekasjenko lijken hun afschrikwekkend effect per keer te verliezen.

De gevangen oppositieleider Aleksandr Kozoelin is een hongerstaking begonnen tegen zijn ‘staatschenderij’ veroordeling tot vijfeneenhalf jaar. Reden voor de straf: toen men hem oppakte viel een portret van Loekasjenko in scherven.

De OCW- begroting 2007 biedt in elk geval de beloofde steun, want de specifieke internationale ‘opvangbeurs’ is in 2007 voor gevluchte studenten uit Belarus bestemd, à € 1 mln. Kozoelins vrouw Irina zei tegen ScienceGuide al, dat zij vurig hoopte, dat Den Haag “de volgende woonplaats van onze president zal zijn.” Voor dit type sovjet-tiran is in Scheveningen zeker nog plaats.

Lees hier Irina Kozoelina’s verhaal.

Lees hier het literair briljante en onthullende verslag van Andrei Dynko, een van de opgepakte intellectuelen, vanuit zijn gevangenis.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK