Belarus profiteert van Brusselse blunder

Nieuws | de redactie
16 oktober 2006 | Europa blundert zozeer met de instelling van sancties tegen het regime Loekasjenko in Belarus, dat het straftarieven op import uit dat land heeft moeten opschuiven. Het bewind kan zo doorgaan met het straffeloos onderdrukken van werknemers, ondanks de scherpe eisen van de ILO en ondanks de harde maatregelen, die door het EP waren afgekondigd.

De reden is, dat een ruzie over de tarieven op gedumpte schoenen uit China door onder meer Italië afgereageerd wordt op de Belarus-kwestie. “Nobody really believes the ILO will withdraw the complaint no matter what Belarus puts on paper,” aldus een EU-woordvoerder. “But we got into such a mess on trade with antidumping tarrifs on Chinese shoes that nobody wants to see fresh trade retaliations from Poland and Lithuania just now.”

Bovendien bleek in augustus een juridische fout gemaakt te zijn bij de opstelling van de sancties, in een maand dat in Brussel iedereen op vakantie is. Toen deze fout recent ontdekt werd, hadden ineens vele partijen in de EU belang bij uitstel van de genomen maatregelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK