Bijwerkingen van valorisatiebeleid

Nieuws | de redactie
31 oktober 2006 | Leidt valorisatiebeleid tot de stimulering van excellente onderzoeksprogramma’s? Op grond van ervaringen met de bsik regeling en smart mix trekken Kenneth Heijns en Jolanda van Bussel van Stratix dit in twijfel: “De valorisatie-effecten zijn in het algemeen intrinsiek onzeker en de potentiële impact en waarde laten zich mede hierom buitengewoon moeilijk beschrijven.

Het is geen automatisch gegeven dat geselecteerde voorstellen ook de meest excellente onderzoeksprogramma’s zijn. Het kan bijvoor­beeld dat succesvolle indieners beter in staat zijn om valorisatieverwachtingen over het voetlicht te brengen. Wellicht omdat zij die vaardigheid beter beheersen of omdat hun valorisatie-effecten zich makkelijker laten beschrijven”. Heijns en Van Bussel waarschuwen daarom dat beleidsmakers telkens goed moeten nadenken welke doel ze voor ogen hebben als ze dit instrument inzetten en of dat dan het juiste instrument is. “Als je bijvoorbeeld excellent onderzoek wilt ondersteunen, kun je je afvragen of selecteren op basis van de verwachte valorisatie een goede methode is”, aldus Heijns en Van Brussel.

Lees hier het artikel van Heijns en Van Bussel


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK